Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός

Ο κατακλυσμός των πληροφοριών των τελευταίων μηνών σχετικά με τη «νέα γρίπη», από την πλειοψηφία αυτών που ενημερώνουν υποτίθεται την κοινή γνώμη (ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές και επίσημους κρατικούς φορείς) ελάχιστα έως καθόλου συνδέει την πιθανότητα εκδήλωσης πανδημίας με τις συνθήκες ζωής του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πανδημία, γνωστή αρχικά ως «γρίπη των χοίρων», ξεκίνησε από το Μεξικό ενώ η προηγούμενη «γρίπη των πτηνών» από φτωχές χώρες της Ασίας. Δηλαδή, χτύπησε λαούς που για δεκαετίες γεύονται τα «αγαθά» του καπιταλισμού με ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας και ταυτόχρονα απανωτά χτυπήματα στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που σκόπιμα αποσιωπάται, ενώ ταυτόχρονα «σπείρεται» ο βολικός για τα μονοπώλια του φαρμάκου πανικός. Και βέβαια το πολυαναμενόμενο εμβόλιο είναι δεδομένο ότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να είναι βέβαιοι για το ενδεχόμενο παρενεργειών και αυτό γιατί οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν ριχτεί στο κυνήγι του κέρδους. Φυσικά, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις - υπηρέτες του δε θέλουν η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, γιατί αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την κερδοφορία του με απώλεια και απουσία εργαζομένων από την παραγωγή, με πτώση των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών. Εστω και αν την ίδια ώρα τα μονοπώλια φαρμάκου θα έχουν τεράστιους τζίρους και κέρδη.

Φυσικά για τα λαϊκά στρώματα δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε βεβαίως και εφησυχασμός. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η καπιταλιστική κρίση, που οξύνεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, χρειάζεται και μεγαλύτερη επαγρύπνηση και το λαϊκό κίνημα να εντάξει στο πλαίσιο διεκδίκησής του και άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας. Οι εργαζόμενοι, κάθε λαϊκός άνθρωπος, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και την ανύπαρκτη ουσιαστικά συστηματική πρόληψη στη χώρα μας. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της ΕΕ, που σταθερά οδήγησαν το σύστημα δημόσιας Υγείας στην υποβάθμιση, διογκώνοντας την παρέμβαση του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο τομέα. Και για την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ανυπαρξία μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, κλπ. Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπέστατη είναι τα έργα και οι ημέρες των κομμάτων του δικομματισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική για το φάρμακο, που τελικά έχει γίνει για το λαό ...φαρμάκι.

Ακριβώς επειδή έτσι έχει η κατάσταση απαιτείται από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να μη διεκδικούν μόνο άμεσα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, στα σχολεία, πανεπιστήμια, κλπ. Αυτό είναι το αυτονόητο. Χρειάζεται να βλέπουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές συνδυασμένες με την πολιτική πάλη, ώστε να υπάρξει συστηματική και σταθερή προστασία της ζωής των εργαζομένων, όχι μόνο από επιδημίες, αλλά και από επαγγελματικούς κινδύνους, εργατικά δυστυχήματα, που κάθε χρόνο σακατεύουν εκατοντάδες εργάτες. Προϋπόθεση είναι η ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου, η ανατροπή της εξουσίας του, για το σοσιαλισμό, όπου θα ικανοποιούνται όλες οι λαϊκές ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ